Sadece yaşamımızı sürdürebilmek için yemek yemiyoruz. Yemek sadece midemize değil, gözümüze, burnumuza ve hatta damağımıza hitap eden bir sanattır.
Bir restorana girdiğimizde önümüze gelen tabağın görüntüsü yemek zevkine dair ilk ağzımızı sulandıran şey olabiliyor. Ya da tam tersi… Bu yüzden tabak sunumu çok önemlidir.
Tabak sunumunuzu nasıl daha etkili kılabilirsiniz?
1. Negatif alan oluşturun: Yemekle ilgili hangi malzemenin tabak üzerinde nereye geleceğini önceden planlayıp, pratiğini yapın. Tüm yemeği sıkış tepiş tabağa yerleştirmeyin. Yemeğinizi tabağınıza yerleştirirken kenarlardan uzak tutarak yemeği ortalayın.
2. Tek düzelikten kaçının: Tabaktaki tüm yemek çeşitleri aynı ebatta ve yükseklikte olmak zorunda değildir. Farklılık her zaman iyidir unutmayın.
3. Sadelik için beyaz tabak kullanın: Yemeğinizin önüne geçmediği sürece renkli tabak da kullanabilirsiniz tabii ki ama beyaz tabakta yemek her zaman etkileyici durur. Öyle olmasa restoranlar beyaz tabak kullanmazdı değil mi? Sunacağınız yemekle tabağın doku ve renk uyumuna özen gösterin.
4. Farklı şekillerde tabak kullanın: Evet, hepimiz yuvarlak tabak kullanıyor ve seviyoruz. Ancak farklılık yaratmak adına kare, üçgen hatta dikdörtgen tabakları da deneyin. Mutlaka etkisini göreceksiniz.
5. Güçlü geometrik şekiller kullanın: Tabağınızda gelişigüzel düzenlemelerden uzak, belirgin biçimler yaratın. Ana yemek sunumunda en sık rastlanan şekil, ana ürünün misafire en yakın ve tamamlayıcıların da arka planda kaldığı şekildir. Hala en sık kullanılan sunum tekniği olmaya devam etmektedir. Ancak günümüzde şefler artık yaratıcılıklarını kullanarak değişik şekillerde tabak düzenleme yöntemleri de uygulamaktadır. Bunların bazıları :
-
Klasik düzenleme: Ana ürün saat 6 yönünde; sebze, karbonhidrat ve garnitürün saat 10 ve 2 yönünde sunulması.
-
Ana ürün tek başına tabağın ortasında, sos veya basit bir garnitürle sunulması
-
Ana ürün ortada, etrafında dağınık bir şekilde duran sebzeler ve altında sos ile sunulması.
-
Ana ürün ortada etrafında düzenli dizilmiş sebzelere sunulması.
-
Karbonhidrat veya sebze, tabağın ortasında yükseklik kazandırılmış şekilde, ana ürünün dilimlenmiş ve bu karbonhidrat veya sebzeye yaslandırılmış bir şekilde garnitür ve sorun tüm bu ürünlerin etrafında sunulması.
-
Herhangi bir kurala uymayan değişik, asimetrik ve karışık görünen sunumlar da vardır. Bu tarz sunumlar, yemeğin acele ile tabaklandığı imajını verir. Oysa bazı şefler kasıtlı olarak bu tarzda sunum yaparlar.
-
Tabağınızın renk, doku yönünden ahengi yakalamasını sağlayın.
6. Garnitürle süsleyin: Garnitür yemek içindir. Bunu dikkatinizden kaçırmadan ve abartılı, gereksiz bir süsten ibaret olmamasına özen göstererek kontrast renkler ve dokularda garnitür kullanın.
7. Sosla “boyayın”: Sunum aynı zamanda bir sanattır. Bir pasta fırçası kullanarak tabağın boş ve temiz kısmına sosla zarif ama çarpıcı bir fırça darbesi kondurun veya sosu kepçeyle tabağın çevresinde gezdirerek renkli bir daire oluşturun.
Tabak Sunumu Püf Noktaları
